Πολιτιστικός Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων.

Eτος ιδρύσεως 1927.

Αποστολή

•Σκοπός του Συνδέσμου είναι: -Η αλληλοβοήθεια των μελών του και η υλική και ηθική συνδρομή όσων κατάγονται από την Ανάφη και έχουν ανάγκη. -Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και η τακτική και στενή επικοινωνία όσων κατάγονται από την Ανάφη, τόσο μεταξύ τους όσο και με αυτούς που κατοικούν στην Ανάφη. -Η διατήρηση των ηθών ,εθίμων και παραδόσεων της Ανάφης. -Η ανάπτυξη του ηθικού, πολιτιστικού ,μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών και όλων των καταγόμενων από την Ανάφη. -Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, φιλίας, συναδελφώσεως μεταξύ των καταγόμενων από την Ανάφη και γενικά η πρόοδος, η αγαθοεργία και η καλλιέργεια των ιδανικών της αγάπης προς την Πατρίδα. -Η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων όπως ομιλών, προβολών , παραστάσεων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων, εκδρομών, αθλητικών αγώνων, κτλ. -Η φροντίδα για την αναγνώριση και προστασία μέσα στα πλαίσια των νόμων ελεύθερης Πολιτείας και Κοινωνίας των δικαιωμάτων όλων των καταγόμενων από την Ανάφη. 

Ιστορικό

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων ιδρύθηκε το 1927 από την ανάγκη των Αναφαίων που διαμένουν στην Αθήνα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προβολή και στην επίλυση των προβλημάτων του αγαπημένου τους νησιού την Ανάφη.Τα γραφεία του Συνδέσμου αρχικά στεγάζονταν στο καφενείο «ΕΛΛΑΣ» στου Μακρυγιάννη ενώ αργότερα χρησιμοποίησαν σαν χώρο συνεδριάσεων τον Άγιο Συμεών στα Αναφιώτικα της Πλάκας ή την αίθουσα των Εμποροϋπαλλήλων. Η αρχική  ονομασία  ήταν Σύνδεσμος Αναφαίων. Η λέξη «Απανταχού» προστέθηκε το 1934 μετά από αναμόρφωση του καταστατικού του, σε Γενική Συνέλευση που έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Συμεών.

Στις 10-1-1969 αποκτήθηκε δικό του γραφείο στου Μακρυγιάννη με δωρεάν του αείμνηστου Εμμανουήλ Γαβαλά, ενώ το 1983 αποκτήθηκε με δικά του έσοδα αίθουσα στον Άγιο Δημήτριο όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό και Πνευματικό του Κέντρο.