Τα Αναφιώτικα πήραν το όνομά τους από τους μάστορες που ήρθαν στην Αθήνα από το μικρό νησί μας, το 1840, για να χτίσουν το παλάτι του Όθωνα, κι έχτισαν τα σπίτια τους έτσι όπως ήταν στο νησί τους. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες μας, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί.

Οι Αναφαίοι, έκτισαν την συνοικία  στο ύφος της Χώρας της Ανάφης, διατηρώντας ακόμα και σήμερα το νησιώτικο χρώμα της, με λευκά, μικρά σπίτια με αυλές, στενά σοκάκια, σκαλοπάτια, αλλά και γλάστρες με βασιλικούς και μπουκαμβίλιες, ακόμη και κληματαριές.

Ο ναός του Αγίου Συμεών πρωτοκτίστηκε τον 17ο αιώνα ως μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, αλλά το 1847 ξαναχτίστηκε και αναστηλώθηκε από Αναφαίους, οι οποίοι και ανέλαβαν την συντήρηση του ναού. Στην εκκλησία, εκτός από τα άλλα αφιερώματα, οι Αναφαίοι των Αναφιώτικων της Πλάκας, τοποθέτησαν και ένα αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Καλαμιώτισσας του νησιού τους.

Ο Άγιος Συμεών αποτελεί τον χώρο ίδρυσης και την πρώτη έδρα του Συνδέσμου το 1927. Οι πρώτες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάναν χώρα μετά τον κυριακάτικο εκκλησιασμό των Αναφαίων, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου διενεργούνταν συνήθως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μετά την Χριστουγεννιάτικη θεία Λειτουργεία. Ο ναός ανήκει, σήμερα, στον Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων, συντηρείται από αυτόν  και διαχειρίζεται από την τριμελή εκκλησιαστική επιτροπή που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια παράλληλα με τις εκλογές του Συνδέσμου.

Γιορτάζει δύο φορές το χρόνο:

  • Στις 3 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου. Η ημέρα αποτελεί γιορτή για τον Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων αφού σύμφωνα με τις καταγραφές είναι και ημέρα ίδρυσης του.
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτή τού Γενεσίου της Θεοτόκου, κατά την οποία τιμάται η Παναγία η Καλαμιώτισσα από όλους τους Αναφαίους που δεν βρίσκονται στο νησί για να τιμήσουν την προστάτιδα τους.

Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε και στο φωτογραφικό αρχείο της σελίδας.