Αφιέρωμα στην κ. Μαργαρίτα Κέννα: Μιά Αναφιώτισσα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κ. Μαργαρίτα Κέννα είναι καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Swansea της Ουαλίας.

Πρωτοπήγε στην Ανάφη το 1966 ως φοιτήτρια με σκοπό την εκπόνηση της διατριβής της. Ως αντικείμενο της μελέτης της ήταν η μελέτη της κοινωνικής οργάνωσης της Ανάφης. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Ανάφη φωτογράφισε κάθε κοινωνικό δρώμενο πάνω στο νησί. Ξαναγύρισε στο νησί πολλές φορές (1973, 1983, 1986, 1987-88, 1998, 2002, 2006, 2009, 2010, και 2014), συνεχίζοντας να  μελετά το νησί και τις αλλαγές του κοινωνικού ιστού πάνω σε αυτό. Έχει χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξε στο νησί και στην Αθήνα, με τους Αναφαίους που ζουν στην πρωτεύουσα.  Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των φωτογραφιών (που αφορούν τις περιόδους 1966-67, 1973, 1983, 1987-88) το έχει ήδη παραχωρήσει, και τις υπόλοιπες σκοπεύει επίσης να τις δώσει, στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.  Ο προπαππούς της Διευθύντριας του Αρχείου, κ. Φανής Κωνσταντίνου, καταγόταν από το νησί, από το σόι Αρβανίτη, και έτσι η ίδια ενδιαφέρθηκε πολύ να συμπεριλάβει τη συλλογή φωτογραφιών από την Ανάφη στο Αρχείο.  Δεν υπάρχει τόσο πλούσιο φωτογραφικό υλικό για άλλο νησί ή άλλον τόπο της Ελλάδας επί τόσο πολλά χρόνια.  Αυτή είναι μια σημαντική δωρεά από τη κ. Κέννα για την Ανάφη, για το Αρχείο, και για την Ελλάδα, γενικότερα.

Οι φωτογραφίες αναφέρουν ημερομηνία και σημειώσεις, όπως τα ονόματα των ανθρώπων, τα τοπωνύμια των φωτογραφιών, κτλ.  Όποιος θέλει να ανιχνεύσει την παρουσία γνωστών του προσώπων, θα μπορέσει να το κάνει πολύ εύκολα.  Αντίτυπα για προσωπική χρήση παρέχονται, ενώ για εμπορική χρήση, πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Πριν την παραχώρηση του αρχείου της, στο Μουσείο Μπενάκη, η κ. Κέννα κράτησε ψηφιακό αντίγραφο του αρχείου της. Αντίγραφο του ψηφιακού της αρχείου παραχώρησε  και στον Σύνδεσμο των Απανταχού Αναφαίων ώστε να μπορέσει να δημοσιεύσει μέρους του στην νέα του ιστοσελίδα. (http://sindesmosanafis.gr)

To αρχείο μπορείτε να το δείτε στην ενότητα "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ" της σελίδας.

Οι πρωτότυπες φωτογραφίες του αρχείου βρίσκοvται κοντά στο – πολύ γνωστό – Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Η προσφορά της στην Ανάφη δεν σταματά στο μεγάλο φωτογραφικό αρχείο που έχει δημιουργήσει για το νησί. Είναι συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για την Ανάφη που καταγράφουν την ιστορία του νησιού ως τόπος εξορίας κτλ. Το "Greek Island life: Fieldwork on Anafi", δημοσιευμένο από το Routledge Harwood (2001), περιγράφει τις έρευνές της στο νησί και ανάμεσα στους Αναφιώτες μετανάστες στην Αθήνα. Μια νέα φάση της εργασίας της ξεκίνησε όταν απέκτησε πρόσβαση σε ένα αρχείο αρνητικών σε γυαλί και φίλμ, το οποίο έδειχνε ένα κοινόβιο πολιτικών εξορίστων σταλμένων στο νησί μεταξύ 1935 και 1942.

Ψηφιακό αντίγραφο του αρχείου φωτογραφιών από τα έτη 1935 και 1942 θα βρείτε στην σελίδα του Πανεπιστημίου Swansea swansea.ac.uk

 Το δεύτερο βιβλίο της, "The social organization of exile: Greek political detainees in the 1930s", επίσης δημοσιευμένο από το Routledge Harwood (2001), αποδίδει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο αυτών των εικόνων. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά με τίτλο «Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας. Πολιτικοί κρατούμενοι στον μεσοπόλεμο». Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά βιβλία ανθρωπολογίας με τελευταία την συνεργασία της με τον Ακαδημαϊκό κ. Στέφανο Ήμμελο. (Στέφανος Δ.Ήμελλος, Margaret Kenna, Ανάφη: από λαογραφική, διαλεκτολογική και κοινωνικοανθρωπολογική άποψη, Σειρά Πηγές του Λαϊκού Πολιτισμού. Βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών.)

Μεγάλο μέρος από το συγγραφικό έργο της δρ. Κέννα μπορείτε να βρείτε στο academia.edu.

Η κ. Κέννα έχει τιμηθεί για την μεγάλη προσφορά της στην Ανάφη ως επίτιμο μέλος του Συνδέσμου των Απανταχού Αναφαίων, το 1973, από τον τότε πρόεδρο κ. Γαβαλά και ως επίτιμη δημότης Ανάφης, τον Μάιο του 2006, από τον Δήμαρχο Ανάφης κ. Ρούσσο.

Εμείς οι Αναφαίοι έχουμε να της προσφέρουμε το απέραντο σεβασμό και την αγάπη μας.

Κυρία Μαργαρίτα είστε στις καρδιές μας μια αυθεντική Αναφιώτισσα. Σας ευχαριστούμε πολύ!