ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΑΝΑΦΗΣ

Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο περιληπτικά για να μη σας κουράσουμε την ιστορία της αγαπημένης μας ποδοσφαιρικής ομάδας, του Α.Ο. ΑΝΑΦΗΣ.

Η ΙΔΕΑ

Οι «Χαλάρηδες» από την αγάπη για το νησί τους αλλά και το ποδόσφαιρο αποφάσισαν να κάνουν φιλικά παιχνίδια με γειτονικές ομάδες. Αυτά τα παιδιά τότε ήταν οι Εμμανουήλ Αντωνίου Χάλαρης, ο Βικέντιος Γεωργίου Χάλαρης, ο Γεώργιος Εμμανουήλ Χάλαρης και τα αδέρφια Ιωάννης και Γεώργιος Λάμπρου Χάλαρης.

Οι πιο πάνω πατριώτες την 1η Ιουνίου 1983 καθόντουσαν στο καφενείο "Λαγός" στην περιοχή Σούλι Αγίου Δημητρίου και βλέποντας ότι η νεολαία των Αναφαίων της Αθήνας δεν ήταν κατά την γνώμη τους δεμένη όσο θα έπρεπε, σκέφτηκαν αυτόν τον τρόπο για να δέσουν τον πατριωτισμό. Μέσα σε ένα μήνα και αφού βολιδοσκοπούσαν την κατάσταση, είδαν με χαρά οτι η σκέψη τους είχε ανταπόκριση.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Έτσι άρχισε η ιστορία του Α.Ο. Ανάφης και μέσα σε 39 ημέρες είχαν μαζευτεί αρκετά παιδιά με συνέπεια για την παρθενική παρουσία της ομάδος σε εκδήλωση, που ήταν μια εκδρομή στον Όλυμπο  Ευβοίας στις 10.07.1983 και συνάντηση με την τοπική ομάδα ΟΛΥΜΠΟ ΕΥΒΟΙΑΣ η οποία άνηκε σε κατηγορία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2 ένα αποτέλεσμα θετικό για μια ομάδα που μόλις είχε δημιουργηθεί χωρίς χρονικό περιθώριο σωστής προετοιμασίας. Αυτή η πρώτη εκδρομή της ομάδος είχε επιτυχία δεδομένου ότι  κλείστηκαν δύο πούλμαν με την συμμετοχή 100 ατόμων. Ας σημειωθεί ότι στην αρχική προσπάθεια βοήθησε η Φλώρα Αγγ. Γαβαλά (σημερινή πρόεδρος του Συνδέσμου) με την ακούραστη βοήθεια της στις εκδηλώσεις της ομάδος.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κατόπιν αυτού και αφού παρατηρήθηκε αυτός ο ενθουσιασμός από τους πατριώτες έγινε η σκέψη η ομάδα να αποκτήσει καλύτερη οργάνωση, δηλαδή να αποκτήσει Διοικητικό Συμβούλιο, να αγοραστούν ορισμένα είδη γραφείου, να βρεθεί προπονητής και γενικότερα να ενταχθεί ο Α.Ο. Ανάφης σε ένα σωστότερο δρόμο. Αυτή η σκέψη πολύ σύντομα έγινε πραγματικότητα.  Έτσι στις 27.11.1983 έγιναν στο καφενείο "Κυκλάδες" (του συμπατριώτη μας Γεώργιου Μ. Νικολή ) αρχαιρεσίες για την ανάδειξη προσωρινής Διοίκησης μιάς και το καταστατικό δεν ήταν ακόμα έτοιμο με τα ακόλουθα αποτελέσματα (αναφέρονται οι 5 πρώτοι οι οποίοι και αποτέλεσαν το μετέπειτα Συμβούλιο):

Ψήφισαν 54, Άκυρα 2, Έγκυρα 52 έλαβαν:

Αρβανίτης Αντώνιος  Του Ματθ. 47 ψήφοι Χάλαρης  Βικέντιος  Του Γεωργ. 47 ψήφοι Χάλαρης Εμμανουήλ  Του Αντ. 43 ψήφοι Χάλαρης  Ιωάννης Του Λάμπρ. 39 ψήφοι Χάλαρης Αγγελος του Γεωργίου  33 ψήφοι

Μετά την  διαλογή των ψηφοδελτίων από το εκλεχθέν πλέον συμβούλιο έγινε η εκλογή των θέσεων:

Πρόεδρος: Αρβανίτης Αντώνιος Αντιπρόεδρος: Χάλαρης  Άγγελος Γραμματέας : Χάλαρης Εμμανουήλ Ταμίας: Χάλαρης Βικέντιος Έφορος: Χάλαρης Ιωάννης

Με περισσότερο πλέον ενθουσιασμό και ζήλο κατόπιν της αναδείξεως του ΔΣ ευρέθει και προπονητής ο οποίος ήταν ο κύριος Ελευθέριος Χάλαρης (ευγενώς προσφερθείς) ο οποίος εντελώς αφιλοκερδώς ανέλαβε καθήκοντα προπονητού. Πράγματι η συνέχεια ήταν πιο έντονη από αγωνιστικής άποψης αλλά και αγωνιστικής πειθαρχίας και προετοιμασίας.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μετά την εκδρομή στο Ναύπλιο και τον αγώνα με την ομάδα "Νέα Κίος" Αργολίδας και τελικό αποτέλεσμα 1-1 , ακολούθησαν 7 αγώνες με 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Έχοντας πλέον Διοίκηση και προπονητή ο Α.Ο. Ανάφης στις 22.01.1984 πραγματοποίησε μια εκπληκτική συγκέντρωση κατά την κοπή της πίτας της ομάδος. Ο ενθουσιασμός και το κέφι ήταν τέτοιος που μετατράπη σε γλέντι με τοπικά όργανα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αγώνες τις ομάδος με θετικότατα αποτελέσματα. Στις 10.02.1984, 20 ημέρες μετά την κοπή της πίτας πραγματοποιεί τον επίσημο χορό της στο κέντρο "Κάστρο" στην Πλατεία Καλογήρων. Η προσέλευση ήταν τέτοια που το κέντρο γέμισε ασφυκτικά και το κέφι έφτασε στο αποκορύφωμα του. Οι λαχνοί 1.800 τον αριθμό έγιναν ανάρπαστοι και πολλοί παραπονέθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν να πάρουν λαχνούς. Την εκδήλωση αυτή της ομάδος τίμησαν με την παρουσία του οι βουλευτές Μανώλης Γλέζος, Νίκος Λεβογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ανάφης κ.Κυριάκος Αντωνιάδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Γεώργιος Ηλιόπουλος. Στην συνέχεια και από την επόμενη κιόλας Κυριακή συνεχίστηκαν οι αγώνες της ομάδος με λαμπρά αποτελέσματα.

Η ΑΝΟΔΟΣ

Όμως κάποτε, και μετά από 3 χρόνια που έπαιζε σε διάφορα γήπεδα φιλικά παιχνίδια, η ομάδα έπρεπε να αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και να συμμετέχει σε κάποιο τουρνουά. Όντως καταφέραμε να μπούμε στο γραφείο του κ.Γιάννου ο οποίος διοργάνωνε τουρνουά ανεξάρτητων ομάδων. Οι όμιλοι ήταν 3 των 16 ομάδων. Συμμετέχοντας στον πρώτο από αυτούς την πρώτη χρονιά η παρουσία μας ήταν αξιοπρόσεκτη, παρά την ατυχία, τη στράτευση πολλών παικτών, τραυματισμούς και πτώση ηθικού μετά από 1-2 ήττες, πήραμε τελικά την 10η θέση μετά από 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες. «Ας είναι, επιφυλασσόμαστε για του χρόνου» είπαν οι περισσότεροι.  Πράγματι.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Τον επόμενο χρόνο η ομάδα μας εμφανίστηκε μεταμορφωμένη. Οι 24 ποδοσφαιριστές που ήταν η δύναμη της ομάδος έπαιξαν όλη την χρονιά με απίστευτο ζήλο, πάθος και δύναμη με αποτέλεσμα να βγει πρωταθλήτρια με 4 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Ομάδα "Μαχητές" , η οποία είχε στις τάξεις της και ποδοσφαιριστές από ομάδες κατηγοριών. Ο Α.Ο. Ανάφης για να βγει πρωταθλητής σημείωσε 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 μόνο ήττα σημειώνοντας 42 γκολ και δέχτηκε μόνο 16 γκόλ. Έτσι η χρονιά τελείωσε πανηγυρικά.

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Η επόμενη χρονιά 1987-88 ήταν ακόμα πιο θριαμβευτική αφού η ομάδα μας τερμάτισε το πρωτάθλημα αήττητη. Οι παίκτες μας συνεπαρμένοι από τον περσινό θρίαμβο ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σημειώνοντας 13 νίκες και 3 ισοπαλίες σημειώνοντας 36 τέρματα και δεχόμενοι μόνο 4. Ομάδα "πολυβόλο" δηλαδή. Μόνο όσοι βρισκόμαστε στο γήπεδο κάθε Κυριακή αυτή την χρονιά χαιρόμασταν να βλέπουμε αυτά τα 20-25 παιδιά με λαχτάρα να παίζουν έστω για λίγο. Δυστυχώς όμως ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν όλοι αφού σε κάθε αγώνα μπορείς να χρησιμοποιείς μέχρι 14 παίκτες. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις τόσα παιδιά στο γήπεδο με ζέστη, κρύο ή βροχή. Η όλη μας προσπάθεια ήταν να μην αδικηθεί κανείς και πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Και τα καταφέραμε γιατί αποφασίσαμε την ίδια χρονιά να συμμετάσχουμε και σε ένα μικρό τουρνουά που διοργάνωνε το γραφείο του κ. Γιάννου ώστε να δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν και παίκτες που δε χρησιμοποιήθηκαν πολύ στο κανονικό πρωτάθλημα. Έτσι Μάιο και Ιούνιο κάναμε πέντε ακόμα παιχνίδια φτάνοντας στον τελικό, όμως στον τελικό χάσαμε με 4-1. Σε αυτό το τουρνουά πετύχαμε κυρίως με αναπληρωματικούς παίκτες  2 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες, πετυχαίνοντας  15 τέρματα και δεχόμενοι 11.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1988-89

Κατά το πρωτάθλημα του 1988-89η ομάδα ξεκίνησε νωρίτερα την προετοιμασία γιατί οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν σαφώς ανώτερες. Παρόλα αυτά η ομάδα το πάλεψε παίρνοντας την 3η θέση μεταξύ 11 ομάδων σαφώς ανώτερων από άλλες χρονιές, σημειώνοντας 14 νίκες 2 ισοπαλίες και 4 ήττες, με 46 τέρματα υπέρ και 19 κατά. Παράλληλα όμως και μετά το τέλος του τουρνουά καθιερώθηκε και τουρνουά Κυπέλλου με την συμμετοχή όσων ομάδων επιθυμούσαν. Δήλωσαν 6 ομάδες φυσικά και η δική μας. Στο Κύπελλο σημειώσαμε 3 νίκες και 2 ισοπαλίες με τέρματα 14 υπέρ και 6 κατά. Αυτό ήταν αρκετό για να φτάσουμε στον τελικό με την ομάδα "ΑΟ Κάρπαθος", ένα παιχνίδι ντέρμπυ με τα όλα του. Στο 90' το σκορ ήταν 1-1 και δόθηκε ημίωρη παράταση. Στο 102’ πετύχαμε το 2-1 όμως στο 118’ δεχτήκαμε δυστυχώς το 2-2. Στην διαδικασία των πέναλτι χάσαμε με 5-7 κατά την γνώμη μας άδικα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1989-90

Αν προσπαθήσουμε να κριτικάρουμε τη φετινή πορεία της ομάδος μας και παρά του ότι κατάφερε να τερματίσει στην δεύτερη θέση, θα δούμε ότι ήταν κάτω από την αναμενόμενη σε σύγκριση με την περσινή εμφάνιση.  Συγκεκριμένα πέρυσι σε 20 αγώνες είχαμε πετύχει 46 γκολ και είχαμε δεχθεί 19. Φέτος πάλι σε 20 αγώνες βλέπουμε πάλι 46 γκολ ενεργητικό αλλά 36 παθητικό, δηλαδή δεχθήκαμε τα διπλάσια γκολ. Μια δικαιολογία βέβαια είναι ότι έλειψε ο βασικός τερματοφύλακας μας για προσωπικούς λόγους στα 13 από τα 20 παιχνίδια. Οι αγώνες ήταν 10 νίκες 5 ισοπαλίες και 5 ήττες. Παρόλα αυτά δώσαμε συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες ευχόμενοι καλύτερη πορεία στους αγώνες του Κυπέλλου που ακολουθούν.  Συμμετέχοντας  λοιπόν ο ΑΟ Ανάφης στο Κύπελλο πέρασε άνετα στους προκριματικούς παίρνοντας την πρώτη θέση με 3 νίκες και 1 ισοπαλία. Συγκεκριμένα νικήσαμε τον Απόλλωνα 3-0, τον Κόσμο 2-0 τον Αετό 3-2 και τέλος 1-1 με τον  Νηρέα. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα μας έφερε αντιπάλους με τον κακό δαίμονα στο Κύπελλο, με τον ΑΟ Κάρπαθος γιατί στο πρωτάθλημα τους φιλοξενούμε με αρκετά τέρματα.  Όμως η Κάρπαθος τα δίνει όλα στο κύπελλο που εκτός των άλλων φέρνει και παίκτες από παντού, ακόμη και από την Κάρπαθο ήρθαν 3-4 παίκτες προκειμένου να μας κερδίσουν και να πάνε αυτοί τελικό.  Τελικά τα κατάφεραν και μας νίκησαν με 1-0 σε ένα δυνατό αλλά προπάντων αθλητικό αγώνα διαφήμιση για ανεξάρτητες ομάδες. Με αυτόν τον αγώνα έκλεισε η σεζόν για την ομάδα μας.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1990-91

Συμμετοχή 23 παικτών και 3η θέση με 11 νίκες 4 ισοπαλίες και 5 ήττες . τα τέρματα ήταν 38 υπέρ και 22 κατά.  Μια χρονιά που πάλι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι δεδομένου ότι κατά την διάρκεια υπήρχαν αρκετά προβλήματα όπως τραυματισμοί και στρατεύσεις.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 1991-92

Αδιαφορία από πολλούς. Αυτό ανάγκασε τους 2- 3 που ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ομάδα να εκδώσουν στο τεύχος 41 της εφημερίδας "ΑΝΑΦΗ", την στήλη του ΑΟ Ανάφης λευκή με την σημείωση « ο χώρος αυτός ήταν για τον ΑΟ ΑΝΑΦΗΣ. Όμως η αδιαφορία των περισσότερων παικτών μας αφαιρούν το δικαίωμα επάξιας εκπροσώπησης της ομάδος μας.»

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ

Μετά από απόφαση του ΔΣ του συνδέσμου τον Φεβρουάριο του 1992 διακόπηκε η αγωνιστική δράση της ομάδος , αφού οι παίκτες είχαν μειωθεί λόγω κούρασης,  προσωπικών και εργασιακών  υποχρεώσεων, στράτευσης και τραυματισμών και οι αγώνες δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν. Με πραγματική συντριβή δεχτήκαν πολλοί συμπατριώτες μας την απόφαση αυτή, μιάς και ο ΑΟ Ανάφης, φόβος και τρόμος των ποδοσφαιρικών αντιπάλων, ήταν το καμάρι της νεολαίας, των ανθρώπων που τον ίδρυσαν, και φυσικά όλων των ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον στήριξαν τα 11 αυτά χρόνια.

Φωτογραφικό υλικό από την περίοδο 1983 -1992 μπορείτε να βρείτε και στην ενότητα "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ" της σελίδας.

Επιμέλεια κειμένου: Αρβανίτης Αντώνιος  Του Ματθ.